Translate

Website Translation

Jumaat, 16 April 2010

Kajian Tempatan

Kajian yang paling bangang yg pernah aku baca!
KENAPA AKU LETIH BEKERJA

Selama beberapa tahun aku telah merungut kerana kurang tidur dan terlalu banyak tekanan dalam hidup, akan tetapi sekarang kini aku tahu kenapa ianya berlaku (the real reason) :

Aku keletihan kerana terlebih kerja... nak tau kenapa? Di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerja yang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku :

Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah 23 juta orang.
1..7 juta darinya sudah bersara.
Jadi tinggal 21.3 juta orang.



1.3 juta pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun.
Jadi tinggal 20 juta orang.

Dari 20 juta ini, 7 juta masih belajar (tadika, sekolah, kolej,
Universiti dll).
Jadi tinggal 13 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari 13 juta ini, 5 juta orang adalah pekerja kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja.
Jadi tinggal 8 juta orang yang boleh buat kerja.

Tolak 3 juta orang yang duduk dalam hutan (tentera darat) pasal
diorang nie nak kerja macam mana... tinggal dalam hutan.
Dah tinggal 5 juta orang yang boleh buat kerja....

Dari jumlah itu, tolak 2.7 juta orang yang menganggur dan tak der kerja, surirumah, pekerja yang kena VSS, orang2 tua, fresh university student, kena buang kerja dll).
Tinggallah 2.3 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari jumlah ini, sebanyak 1,215,512 orang dilaporkan sakit dan kini
berada di dalam hospital di seluruh Malaysia (tak kiralah hospital swasta ke atau hospital kerajaan dan ini termasuklah hospital gila).
Dah tinggal 1,084,488 orang yang boleh buat kerja....

Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat 1,084,486 orang di dalam penjara dan Pusat Serenti di seluruh negara.
Jadi dah tinggal 2 orang yang boleh buat kerja...

Dan 2 orang itu adalah engkau dan aku....

Dari dua orang ini... engkau SEKARANG INI masih duduk depan komputer, main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat dan tak buat kerja langsung... jadi tinggallah Aku sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie...

Mana aku tak letih!!

Jadi sedarlah skit.... dahhhh..!!! pi buat kerja!!!

P/S : Semua statistik di atas boleh dirujuk kesahihannya di Pusat2
Bancian, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pertahanan, Jabatan Tenaga Raya, Kementerian Pendidikan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.
Takkan nak rujuk itu pun nak kena suruh aku buat jugak...

8 Pengomen:

nuRuLain_zAiNi berkata...

knp aku komen?
ntah lah aku pon xtau =P

akmal hacks berkata...

haha,..engkau dan aku je yg tinggal? untung la dunia klu kita je

parkbhuthe berkata...

wahahahah pain...ko org penting tuh

Pain sama berkata...

Nurulain:Knp?? Hehe

Akmal:Ape yg untungnye?? =P

Parkbhuthe:hehe.. Bese la..

baincardin berkata...

Jom layan E Series...(tgh berangan nih..hehe) ^_^'

mamakmuda berkata...

Huh! Tingge ko ngan aku je ko kate... Dh tu ko kate aku pon x wat keje yek... Maknenyer tingge le ko sorg yg keke yek.. Meh cni aku sekeh pala ko!! Aku rase x de sape dh yg keje... Dh ko lyn Blog nie...mknenyerr ko pon x de keje mamat oi!!!

Pain sama berkata...

Amboi, garang mamakmuda ni.. =P

Tanpa Nama berkata...

Mmg kerajaan mcm sial

Related Posts with Thumbnails

Send e-mail to me now!!