Translate

Website Translation

Khamis, 19 April 2012

Perbualan Guru dan Murid

satu perbualan antara guru dan anak muridnya..

guru : Apakah yang paling dekat dalam dunia ini?
murid : Ibu bapa, guru, sahabat.
guru : Benar, semua itu betul tetapi yang paling dekat dalam dunia ini ialah mati.

guru : Apakah yang paling jauh dalam dunia ini?
murid : negara China, angkasa lepas.
guru : Benar, semua itu betul tetapi yang paling jauh dalam dunia ini ialah masa lalu.

guru : Apakah yang paling besar dalam dunia ini?
murid : Gunung, pokok.
guru : Benar, semua itu betul tetapi yang paling besar dalam dunia ini ialah nasfu kita.



guru : Apakah yang paling berat dalam dunia ini?
murid : Besi dan gajah.
guru : Benar, semua itu betul tetapi yang paling berat ialah memegang amanah.

guru : Apakah yang paling ringan dalam dunia ini?
murid : Kapas, kertas.
guru : Benar, semua itu betul tetapi yang paling ringan ialah meninggalkan solat.

guru : Apakah yang paling tajam dalam dunia ini?
murid : Pedang, pisau.
guru : Benar, semua itu juga betul tetapi yang paling tajam ialah lidah kita.

Melalui perbualan ini terdapat banyak mesej yang ingin disampaikan, semoga kita menginsafi diri kita.. siapa guru tu sebenarnya? tau? Nama guru tersebut ialah Imam Al-Ghazali. :)

39 Pengomen:

hany pertiwi berkata...

sangat lucu sekali hahahah
gambar lucu|cerita lucu

Tanpa Nama berkata...

lawak lancau...

Tanpa Nama berkata...

Haha

vman2 berkata...

xpaham la org atas nih...
apa yg lucu..
bukn islam kot @ merujuk pekara lain..
erm aku dh habis tgk sume posting ko bro pain sama..
lamanya nk updated...bila lgi agaknya nk update..?empat bulan skalike..?kikiki

ghulam husin berkata...

Ini bkn lawak deh.. Ini pengajaran.. Korang x kenal ke sape imam ghazali.. Kalo korang sorg muslim msti tkesan sgt dgn pesanan2 imam ghazali..kalo x tkesan,, maknany dlm hti korang ada problem skt..

ghulam husin berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

lancau mu lh. . Koe islam k kristian. Anjing kau. .

Tanpa Nama berkata...

byk msg yg dsmpai kn mlalui lawak kt atas..biar pn aq bkn mslim tp aq phm pa mknanya.....

Tanpa Nama berkata...

Btl la lawak konek btl...lngsung x lucu.

Tanpa Nama berkata...

Mmang anjing sial tu yg ckap lwak lncau..sni knun aku tumbuk mukanya

a berkata...

xlawak

Ryie Eyna berkata...

Ni bukan lawak...nie pengajaran....TQ pada y memahami...

pnmpang gurl berkata...

saya pn bukan mslim jg..tapi sy pham sngat2 mksudnya..sykur pd tuhan..

Tanpa Nama berkata...

Kalo x lawak.jan pos kat cni..coz ini blog lawak.sory to say lah bro..

Tanpa Nama berkata...

Terbaik

Tanpa Nama berkata...

x lwk langsung la bro..tpi ni btol2 memberi pengajaran..

SpongeBob berkata...

Ape yang lawaknye?

Tanpa Nama berkata...

ko ingt islam tu kelaka ke,kalau nk aja org pun tgk dlu kt mana ko ltak cte ko ni pening ke apa,jgn main main r sal islam ni ko silap leh tepesong...

Tanpa Nama berkata...

We agk2 nk kta cm 2.tmbk je dia ni grm aq sbr la...

Tanpa Nama berkata...

Sama2...:) jng mrh.hahaha

Tanpa Nama berkata...

Ko ni xyah ngaku islam la klw mcm ni..ko la yg lncau..

pinat nad berkata...

Jdi kn ia sbgai pengjaran

Tanpa Nama berkata...

Pukima!!

Tanpa Nama berkata...

Ngarut je budak kat atas ni bodoh

Tanpa Nama berkata...

Berdamaiii bro jgn keruh kn keadaan..

abdul malik berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
abdul malik berkata...

X bek ckap cam 2..btol gak ni blog lawak n btol gak yg ni pengajaran..ingat paling tajam lidah kita so jaga lidah kita

abdul malik berkata...

X bek ckap cam 2..btol gak ni blog lawak n btol gak yg ni pengajaran..ingat paling tajam lidah kita so jaga lidah kita

Tanpa Nama berkata...

Suatu perkara yg amt mdah utk kta bca nmun, x mudah utk renungnya.. Tahniah wat ssiapa yg mmpu mmhamnya n mlaksnaknnya..

Tanpa Nama berkata...

benda sebgni shrusnya kita prbtlkn,memhon maf bg y membela islam,jika hndak menegurny hndkla cra baik,kta tdk akn mndpt dosa,skirany kta jg mngkutiny memki dy sbgai tnda membela islam tdk spttny dgn cra islam,islam agma y suci,brbaik2 dgn org y sering bbuat jht dgn kta iaitu islm nescya mrka akn dpt pmblsan d nraka kelak..

Tanpa Nama berkata...

ia btl

Tanpa Nama berkata...

Nk marah2 asl??bia laa dye nk post ape pon kat mane ke...janji xmenghina mna pihak...banggang betol laa...

Tanpa Nama berkata...

Rilek brade brade rilek...rilek brade brade rilek laaa....yg korang g layan dak sengal tuh pehal...lg di lyan lagi mnjadi2 la...hal yg kecik usah dprbes0rkan....ini lah 0rg melayu cmner nk brjaya.....

Tanpa Nama berkata...

Y korang sume nie kecoh apehal..biarlah nie blog lawak pon asalkan ia boleh meingatkan kita akan keinsafan..

Tanpa Nama berkata...

Guru: apa Kah permainan paling best?
murid: game play station
Nurul: betul tapi lagi best main kongkek. Dengan laki cikgu

Tanpa Nama berkata...

Ini bukan lawak tapi pengajaran.... terima kasih klau anda faham dan memahaminya

nurul liyana berkata...

Please respect islam..ini bukan lawak...this is the best reminder 4 us...thanks also 4 other that can really understand the message....positif mind,positif comment...

bil bil berkata...

www.lawak.lol

Tanpa Nama berkata...

cerita lawak bodoh

Related Posts with Thumbnails

Send e-mail to me now!!